به گزارش خبرنگار مهر، "خلیل حرب" که سابقه بیش از دو دهه فعالیت رسانه ای را داراست با حضور در خبرگزاری مهر پاسخگوی سئوالات مختلف ما در زمینه تحولات اخیر منطقه بود.
* خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: شما آینده سوریه و نوک پیکان تحولات این کشور را به کدام سو ارزیابی می کنید؟
- مسئله سوریه کاملا با کشوری همچون مصر متفاوت است. در مصر دوران مبارک رژیمی بر سر قدرت بود که اکثر اعراب و کشورهای همسایه با سرنگونی آن همراه بودند، اما مسئله سوریه کاملا متفاوت است. البته نباید از کنار این مسئله به سادگی گذشت که یکی از اصلی ترین اهداف توطئه علیه سوریه ضربه زدن به قلب مقاومت در منطقه است.
وقتی ما در اظهارات و تحلیلهای خود بر لزوم رد دخالت خارجی از سوی مخالفان سوری تاکید می کنیم، این جریان با بدترین نوع توهینها پاسخ می دهد. در اینجا مسئله واضح و روشن است، اگر شما واقعا جریانهای ملی و مخالف هستید پس چرا علیه دخالت خارجی غرب موضع نمی گیرید.
به واقع در شرایط کنونی بشار اسد آمادگی بیشتری از خود برای شنیدن نظرات مخالف نشان داده است. وی موجبات برگزاری کنفرانسهایی را در دمشق (پایتخت سوریه) فراهم کرده است که در آن به صورت علنی از استبداد و فساد انتقاد شده است.
به عنوان یک فعال سیاسی تاکنون نتوانسته ام خود با مطالبات مخالفان سوری همراه شوم، چون تحرکات آنان دارای نقاط ابهامی است که هنوز رفع نشده است. مخالفان سوری در برخی موارد مواضع اشتباهی اتخاذ کردند که هنوز به تصحیح آن اقدام نکرده اند. ادعای اینکه مثلا ایران و حزب الله درسوریه نیرو دارند و از نظام اسد حمایت می کنند از سوی همین جریان مخالف مطرح شد، مسئله ای که واقعیت ندارد.
به عنوان نمونه برخی از تجار و بازرگانان سوری در صنعت ساخت تجهیزات خانگی به توافق امضا شده میان دمشق و آنکارا در زمینه واردات برخی کالاهای مشابه اعتراض داشتند و این مسئله را به رئیس جمهور سوریه انتقال دادند، اما وی با اشاره به روابط راهبردی دو جانبه از لغو این توافق سر باز زد.
در شهر درعا با کودکان سوری که شعارهایی را روی دیوارها نوشته بودند و با خانواده های آنها به شکل بدی برخورد شد، اما مقامات دمشق بلافاصله استاندار و مقام ارشد امنیتی درعا را برکنار کردند با وجود اینکه مسئول امنیتی درعا از نزدیکان اسد محسوب می شد.
در واقع اینها نمونه هایی ازمطالبات اجتماعی مردم سوریه است که از ابتدای اعتراضات وجود داشته و نمی توان آنها را سیاسی تلقی کرد. در شهر درعا که تحولات سوریه از آن آغاز شد مطالبات اجتماعی متعددی وجود داشته که دولت نیز توجهی به آنها نکرد و در شرایطی که اوضاع به سوی ناآرامی پیش برود این مطالبات به حد انفجار رسیده و وضعیت کشور را دچار مشکل می کند.
سکولارها معتقدند ترکیه در نظر دارد با اجازه دادن به برگزاری نشستهای جریانهای اسلامی به ویژه اخوان المسلمین مقدمات حضور آنها را در قدرت در نظام جدید سوریه ایجاد کند و آنها با این مسئله مخالف هستند. در واقع جریانهای مخالف خارجی دارای اختلافات متعددی هستند که نمی توان یکپارچگی آنها را تصور کرد.
نظر شما